skip to Main Content

Zo maakt u een goede menukaart

Een goede menukaart ontwerpen

De kracht van een restaurant zit hem in de juiste kwaliteit eten en drinken en de juiste sfeer voor de gasten. Als we denken aan de juiste sfeer en alles wat daarvoor nodig is, denken we al snel aan de verlichting, de stijl meubels en de muziek. Iets wat vaak wordt vergeten in de ervaring, is de vormgeving van de menukaart. Dat is jammer want een slecht vormgegeven menukaart kan de sfeer van u restaurant bijzonder negatief beïnvloeden. Stelt u zich eens voor dat u in een sterrenrestaurant zit als gast, en het menu bestaat uit een stapeltje gerafelde A4’tjes die met een nietje aan elkaar zitten. Dat maakt geen beste indruk toch? Daarom vertelt The Menu Store hier precies hoe u een goede menukaart maakt.

Stem het design op de beleving af

U heeft met uw restaurant een bepaald idee voor ogen en een beleving die daarbij past. Daar dient de menukaart volledig bij te passen. Als we terugkomen op dat sterrenrestaurant, dan wilt u natuurlijk dat de menukaart chique is. Een leren hoes met gouden letters is een goed voorbeeld. Heeft u juist een gezellige en moderne lunchroom? Dan past een strakke menukaart met lichte kleuren en een simpel design daar veel beter bij. Zorg ervoor dat de ontworpen menukaarten de bedoelde beleving van uw restaurant ondersteunt en versterkt.

Zo maakt u een goede menukaart

Gebruik categorieën

Vindt u het ook zo vervelend als u in een restaurant wilt dineren, maar het op het menu helemaal niet duidelijk is wat bij ontbijt, lunch of diner hoort? Als de ervaring van uw gasten zo begint, staat u al meteen met 1-0 achter. Voeg categorieën toe om ervoor te zorgen dat alles voor uw gasten direct duidelijk is. Maak ook sub-categoriën. Maak niet alleen voor-, hoofd-, en nagerechten, maar verdeel ze ook onder in vlees, vis, vega etc. Maak bij de categorie dranken onderscheid tussen, warm, koud, fris, alcoholisch, non-alcoholisch etc. Hoe beter u alles (onder)verdeeld, hoe duidelijker en prettiger het is voor uw gasten.

Omschrijf en toon uw gerechten

Om het kiezen van gerechten makkelijker te maken, voegt u het beste een duidelijke en aantrekkelijke omschrijving toe bij uw gerechten. Zo verleidt u uw gasten om een bepaald gerecht te kiezen. Denk hierbij aan woorden zoals mals, fris, smeuïg, heerlijk, vers etc. Wilt u het helemaal afmaken? Plaats dan mooie en realistische foto’s van de gerechten erbij. Let er hierbij wel op of de foto’s overeenkomen met de werkelijkheid en of dit bij de stijl van uw restaurant pas.

Ga voor de juiste prijsstrategie

Verschillende restaurants gebruiken verschillende prijsstrategieën op hun menukaarten. Zo kunt u ervoor kiezen om bijvoorbeeld wel of niet het euroteken te gebruiken. Denk goed na over wat bij uw restaurant past en wat niet. Ga in elk geval altijd voor afgeronde prijzen en gebruik hetzelfde lettertype en dezelfde letterdikte voor zowel de titels als de prijzen.

Menukaart ontwerpen

Wilt u professionele menukaarten laten ontwerpen door de professionals van The Menu Store? U heeft dan de keuze uit veel materialen en systemen. Met onze expertise weet u zeker dat u een menukaart krijgt die volledig past bij uw restaurant en uw doelgroep. Bel +31(0)497 68 41 72 of stuur een bericht naar info@themenustore.nl en we gaan met alle plezier voor u aan het werk.

Back To Top